Co je to Maca?

Kořen Maca neboli peruánský ženšen je rostlina, která se pěstuje ve vysokých nadmořských výškách v Peru, přesněji v Jihoamerických Andách. Její historie sahá tisíce let zpět a po staletí byla využívána jako zdroj potravy a medicíny. Obsahuje množství prospěšných látek a živin, vitamínů, minerálů, vláknin a antioxidantů. Posiluje psychickou a fyzickou odolnost. Jedná se také o adaptogen a afrodiziakum.

 

                                                                                           

Královna And

Maca peruánská je tradičně pěstována především v Andách v Peru, jak už bylo zmíněno, ale také v Bolívii. Roste ve velkých nadmořských výškách, díky tomu má schopnost přežít v extrémních podmínkách jako jsou silné větry, teplotní výkyvy a intenzivní sluneční záření. Hlavní produkce zůstává tedy v andském regionu, ale experimentuje se s ní v podobných podmínkách a shorských oblastech i v Číně a USA.

Jak poznáme Macu?

Maca má tři hlavní části:

  • Kořen patří mezi hlavní jedlou části Macy. Má různé barvy a to v závislosti na odrůdě, například fialové, žluté a černé.
  • Listy jsou ploché s měkkou texturou.
  • Květy Macy jsou drobné a bílé. Jsou uspořádané buď do jednoduchých nebo do složených hroznů.

Účinky

Maca nám může pomoci ve více oblastech. Mezi vědecky potvrzená a to na co má Maca hlavní vliv řadíme vytrvalost, vitalitu, duševní a fyzické zdraví, plodnost a sexualitu a také hormonální rovnováhu.

Maca může zmírnit únavu a vyčerpání, a naopak zvýšit fyzickou a psychickou odolnost. To může dopomoct zvlášť při hubnutí a budování svalové hmoty. Zvyšuje odolnost vůči stresu, snižuje úzkost a zabraňuje uvolňování stresových hormonů. Proto Macu řadíme mezi nejsilnější adaptogeny.

Bylo již zmíněno, že se jedná i o afrodiziakum. Maca může zvýšit libido u mužů i žen a zlepšit sexuální funkce. Pomáhá při problémech s erekcí a zlepšuje kvalitu spermií. Díky tomuto účinku ji byla určena přezdívka Peruánská viagra.

Podporuje hormonální rovnováhu, což může být přínosné především pro ženy, jelikož může pomoci regulovat menstruační syndrom. Je prokázáno, že zmírňuje návaly horka a úzkost v období menopauzy. Posiluje také imunitní systém a chrání tělo před infekcemi.

Rozdíl mezi extraktem a práškem z kořene rostliny Maca

Extrakty jsou oproti prášku lépe vstřebatelné, protože se do krevního oběhu dostanou rychleji a stačí mnohem menší množství, aby Maca začala účinkovat. Jsou díky těmto výhodám dražší než právě prášek. Liší se ale i v užívání. Extrakt má podobu kapslí, ale prášek může mít více využití. Lze s ním dosáhnout větší kreativity a využití, přidává se například do smoothie a různých nápojů nebo do snídaně, což může být například kaše.

Dostáváme se tímto k tomu, jaké je dávkování u těchto dvou forem?

U extraktu je to jednoduché, 1 kapsle se užívá 1 až 3x denně po jídle. U Macy ve formě prášku je doporučeno užívat jednu čajovou lžičku denně, a to v prvním týdnu a v dalších dvou až třech týdnech zvýšit na 2-3 lžičky denně. Maca v prášku, jak už bylo zmíněno se dá přidávat do různých nápojů a snídaní nebo je možnost využít Maca prášku v kasplích, kdy princip v dávkování je podobný jako u extraktu. U tohoto typu se užívá 1 kapsle 2x denně.

Pro maximální účinky je důležité Macu užívat dlouhodobě, tzn. 3 až 6 měsíců a poté na 2 týdny vysadit. Její účinnost podporuje také zdravý životní styl, zejména kvalitní spánek a fyzická aktivita.

 

 

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu