Kanna: přírodní zázrak pro vaši dobrou náladu

Cítíte se někdy bez energie, bez nálady, nebo dokonce na pokraji deprese? Než se obrátíte na farmaceutické prostředky, zkuste přírodní řešení přímo z úchvatné africké přírody – Kanna.

Kanna, známá také jako Sceletium tortuosum, je rostlina původem z jižní Afriky, oceňovaná pro své povzbuzující a antidepresivní účinky. Tento „zázrak z Afriky“ vám může pomoci překonat bariéry v komunikaci, zahnat pochmurné myšlenky a dodat vám potřebnou energii.

Co dělá Kannu tak zvláštní? Tato rostlina obsahuje účinné látky, které mohou pozitivně ovlivnit vaši náladu a emoční rovnováhu. Je to přírodní a šetrnější alternativa ke konvenčním antidepresivům, bez nepříjemných vedlejších účinků, které jsou často spojené s farmaceutickými produkty.

Příroda nám nabízí mnoho darů a Kanna je jedním z nich. Její schopnost zvednout náladu a posílit duševní pohodu je známa již po staletí. Ať už se rozhodnete pro Kanna čaj, extrakt nebo kapsle, vždy je důležité si vybrat kvalitní produkt a respektovat doporučené dávkování.

Před použitím Kannu nebo jakýkoli jiný přírodní doplněk, je důležité konzultovat s lékařem, zejména pokud užíváte jiné léky nebo máte zdravotní problémy.

Připojte se k těm, kteří už objevili tuto přírodní cestu ke zlepšení nálady. Objevte sílu Kannu – přírodního způsobu, jak zlepšit svůj den.

 

Z jihu Afriky pochází malý keřík s bohatou historií, který odhaluje tajemství kulturního dědictví.

Kanna, známá také jako Sceletium tortuosum, je malý keř původem z jižní Afriky, jehož historie a využití jsou stejně fascinující, jako je sama rostlina. Ačkoliv existují náznaky, že Kanna byla užívána už v pravěku, důkazy o tom nejsou zcela potvrzené. Proto se budeme držet ověřených historických faktů, které nás zavedou do doby afrických kmenů Hotentotů a Křováků.

Tyto kmeny si Kanny cenily především pro její praktické využití. Během dlouhých loveckých výprav žvýkali Kannu, aby zahnali hlad a žízeň. Tato drobná rostlinka jim také pomáhala zůstat v bdělém stavu, což bylo klíčové pro úspěšný lov. Kanna však nebyla jen praktickým pomocníkem. Stala se součástí tradičních obřadů, magických rituálů a byla využívána v tradičním léčitelství.

Kanna se dostala do širšího povědomí v roce 1662, když nizozemský obchodník a průzkumník Jan van Riebeeck cestoval po Africe. Van Riebeeck si všiml, že místní kmeny neustále něco žvýkají a zdá se, že mají dobrou náladu. Po dalším zkoumání odhalil, že se jedná o Kanna keř a popsal jeho účinky. Tímto objevem se o Kanně dozvěděla i západní civilizace.

V průběhu 19. století byly z Kanně izolovány první účinné látky a během 20. století se rostlina stala předmětem vědeckého zkoumání. V současné době je Kanna v Jihoafrické republice dostupná na lékařský předpis pod názvem Zembrine. Zda a kdy se Kanna dostane i na evropský trh, zůstává zatím otázkou. Nicméně, její historie a využití zůstávají fascinující kapitolou v příběhu lidového léčitelství a vědeckého bádání.

 

Jaký je vzhled Kanny?

Kanna, známá také pod vědeckým názvem Sceletium tortuosum, je typický jihoafrický keř, jehož výška zřídka překročí 30 centimetrů. Její květy jsou pestrobarevné, mohou mít odtóny smetanové bílé, žluté, oranžové až po růžovou. Listy Kanně jsou zelené, robustní a dosahují maximálně pět centimetrů v šířce.

Tato rostlina má několik pozoruhodných rysů. Prvním je její vzhled po uschnutí, který připomíná lidskou kostru, což je odráženo v jejím latinském názvu Sceletium. Tento jev přirozeně naznačuje její možné využití pro zdraví. Místní názvy jako channa a kougoed, což znamená "žvýkat" nebo "žvýkačka", odkazují na tradiční způsob konzumace rostliny.

Kanna je rostlina specifická pro určité oblasti, vyskytuje se téměř výhradně v Jihoafrické republice, zejména v okolí Kapského města, což vysvětluje přezdívku této oblasti "kannaland". Postupně dochází k úbytku volně rostoucích exemplářů, což vedlo k pokusům o její vysazení v dalších částech JAR a sousedních zemích. Nicméně, kvůli citlivosti Kanně na změny prostředí, se tyto pokusy nesetkaly s úspěchem. V důsledku toho jsou v okolí Kapského města zřízeny plantáže a školky, kde je Kanna pěstována uměle, aby se zajistila její dostupnost.

 

A jaké má kanna teda účinky?

Kanna, známá také jako Sceletium tortuosum, je přírodní rostlina, která nabízí řadu pozitivních účinků na lidský organismus, zejména na psychiku a nervový systém. Její účinky zahrnují:

  • Povzbuzení nálady: Kanna je efektivní v zlepšování celkového duševního stavu, poskytuje pocit pohody a pomáhá při boji s depresí.
  • Redukce úzkosti a stresu: Užívání Kanně pomáhá snižovat pocity úzkosti, stresu a napětí, což má příznivý vliv na psychickou rovnováhu.
  • Podpora nervové soustavy: Kanna je prospěšná při nadměrném psychickém i fyzickém zatížení a přispívá k regeneraci nervové soustavy po vyčerpání.
  • Sociální uvolněnost a komunikativnost: Osoby užívající Kannu často zaznamenávají snížení sociálních zábran, jsou více otevřené komunikaci, uvolněné a přívětivé.

Kromě toho, Kanna při nižších dávkách podporuje komunikativnost a přátelský přístup, zatímco při vyšších dávkách může indukovat pocity dobré nálady až euforie. Je důležité poznamenat, že i přes tyto pozitivní účinky může při nadměrném užívání docházet k únavě a ospalosti.

Zajímavým aspektem Kanně je, že ačkoliv poskytuje tyto povzbuzující účinky, nejedná se o drogu v tradičním smyslu slova. Nezpůsobuje závislost ani halucinace a lze ji považovat za bezpečnou a šetrnou alternativu k některým farmaceutickým přípravkům.

Kanna tedy nabízí komplexní přístup k podpoře duševního zdraví a pohody, a je vhodným doplňkem pro ty, kteří hledají přírodní cestu ke zlepšení svého psychického stavu bez rizika závislosti nebo vážných vedlejších účinků.

 

Co v sobě kanna ukrývá?

Hlavním důvodem, proč Kanna (Sceletium tortuosum) má tak pozitivní účinky na lidský organismus, je její bohaté složení alkaloidů. Klíčové alkaloidy obsažené v Kanně zahrnují:

  • Mesembrin a jeho deriváty: Tyto látky jsou známy pro svou schopnost zvýšit hladinu serotoninu v mozku. Serotonin je neurotransmiter, který hraje klíčovou roli v regulaci nálady a pocitu pohody. Zvýšení jeho hladiny vede k pocitu klidu a může významně přispět ke snížení stresu.
  • Další alkaloidy: Mesembrenone, mesembrenol a tortuosamin, které také přispívají k terapeutickým účinkům Kanně.

Vědecké studie a výzkumy potvrzují, že alkaloidy obsažené v Kanně mohou být účinnější než některá tradiční chemická antidepresiva, jako je Imipramin nebo Serex. Tím pádem se Kanna jeví jako přírodní alternativa k léčbě depresí a úzkostných poruch.

Dostane se jihoafrický keřík i do našich lékáren?

Kanna začíná být stále více uznávána a využívána mimo hranice svého původu, Jihoafrické republiky. Několik klíčových momentů v historii Kanně zahrnuje:

  • Uznání a distribuce v Jihoafrické republice: Po výzkumu profesora botaniky Ben-Erika Van Wyka, který potvrdil bezpečnost a nezávislost Kanně, získala farmaceutická firma HGH Pharmaceuticals v roce 2012 licenci k prodeji Kanně pod názvem Zembrine.
  • Expanze na americký trh: Americká farmaceutická firma P.L. Thomas & Co. navázala spolupráci s HGH Pharmaceuticals, což naznačuje, že Kanna by mohla brzy najít své místo i na americkém trhu.

Je tedy jen otázkou času, kdy se Kanna stane běžně dostupným doplňkem ve farmaciích po celém světě, včetně potenciálního rozšíření na evropské trhy.

 

Jak správně užívat kannu?

Kanna, v různých formách, poskytuje flexibilní možnosti užívání podle individuálních potřeb a preferencí. Je důležité dodržovat doporučené dávkování a být si vědom možných interakcí a kontraindikací. Následují doporučené způsoby užívání:

Prášek

  • Dávkování: Pro mírný euforický účinek a redukci stresu a nervozity je optimální dávka 0,5 gramu jednou denně. Zkušenější uživatelé mohou dávku zvýšit na 1 gram.
  • Příprava: Dávku rozmícháme ve sklenici vody a vypijeme.

Drcená Bylina

  • Dávkování: Pro stejné účinky jako prášek je doporučená dávka 0,5 až 1 gram jednou denně.
  • Příprava: Bylinu nasypeme do horké vody, povaříme a následně přecedíme.

Extrakt

  • Dávkování: Pro mírný euforický účinek a redukci stresu je vhodná dávka 0,3 gramu jednou denně. Po delší době užívání lze dávku navýšit, ale maximálně na 1 gram denně.
  • Příprava: Dávku rozmícháme ve vodě a vypijeme.

Důležité Upozornění

  • Kanna je MAOI inhibitor, proto je nutné se vyvarovat její kombinace s alkoholem, některými antidepresivy a určitými rostlinami.
  • Není vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy, starší osoby a jedince s kardiovaskulárními problémy.
  • Při nedodržení doporučeného dávkování mohou nastat nežádoucí účinky jako zvýšená srdeční frekvence, pocení, nebo gastrointestinální potíže.

Vždy je důležité zvážit individuální zdravotní stav a před začátkem užívání konzultovat možné rizika a výhody s odborníkem na zdraví.

 

Na co si dát pozor během užívání Kanny?

Při užívání Kanně je důležité být si vědom několika klíčových bezpečnostních aspektů a možných rizik:

Interakce s Jinými Látkami

  • MAOI inhibitor: Jelikož Kanna funguje jako inhibitor monoaminooxidázy (MAOI), je nezbytné vyhnout se její kombinaci s alkoholem, určitými antidepresivy a některými rostlinami, jako je Peganum harmala, Passioflora incarnata a Yohimbe. Tyto kombinace mohou vést k nebezpečným interakcím.

Kontraindikace

  • Specifické skupiny: Kannu by neměly užívat děti, těhotné a kojící ženy, starší lidé a osoby s kardiovaskulárními problémy. U těchto skupin může být užívání Kanně spojeno s vyšším rizikem nežádoucích účinků nebo komplikací.

Možné Nežádoucí Účinky

  • Reakce na nadměrné dávkování: Při nedodržení doporučeného dávkování může dojít k nežádoucím účinkům, jako je zvýšená srdeční frekvence, pocení, zvracení, průjem nebo zrychlené dýchání. Tyto účinky naznačují předávkování nebo nesprávnou reakci těla.

Doporučení pro Užívání

  • Pravidelné přerušení užívání: Po pravidelném užívání Kanně po dobu alespoň jednoho měsíce se doporučuje vysadit kůru, aby se předešlo potenciálnímu zvyknutí na účinky rostliny a posoudilo její dlouhodobé působení na tělo.

Před zahájením užívání Kanně je důležité konzultovat plán a možné rizika s odborníkem na zdraví, zvláště pokud užíváte jiné léky nebo máte zdravotní problémy. Vždy je lepší být opatrný a informovaný, aby se předešlo nežádoucím komplikacím.

Zpět do obchodu