Jaké kouzlo v sobě skrývá nejdražší koření na světě?

O jaké koření se jedná? Samozřejmě o šafrán. Už ve starověku se šafrán považoval za vzácné koření. Podle řeckých bájí spal nejvyšší z bohů Zeus na šafránové posteli a bohatí Římané strávili svou svatební noc v posteli pokryté šafránovými květy. Co všechno v sobě skrývá toto vzácné koření a jaká je jeho historie? 

 

Návrh bez názvu-36

 

Koření šafrán 

Šafrán je nejdražší koření na světě a to z dobrého důvodu. Pochází ze sušených jasně červenooranžových bliznek květu Crocus sativus. Tato odrůda je zvláštní v tom, že je triploidní: nemůže růst v přírodě a ani se rozmnožovat bez lidského zásahu. Pěstování šafránu je velice složité. Nádherná fialová květina se pečlivě množí a sbírá ručně a to pouze ráno, když odkvete. Čím lepší kultura, tím vyšší cena šafránu. Írán produkuje 85 % světového šafránu podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství. To všechno díky jeho relativně suchému a slunečnému klimatu a zemědělským znalostem předávaným generacemi farmářů. Poprvé byl íránský šafrán pravděpodobně objeven v Řecku z doby bronzové, ale nyní roste po celé Evropě a Asii.

Použití šafránu 

Šafrán obsahuje několik aromatických látek, ale také sacharidy, minerální látky například draslík, hořčík, vápník nebo železo, tuky a některé vitamíny. Šafrán má hořkou a ostrou chuť díky tzv. picrocrocinu. Jelikož prodej šafránu je velice omezený, využití má jen výjimečně. 

Šafrán v kuchyni 

Jelikož je šafrán koření, využívá se především v gastronomii. Udělat skvělé jídlo s šafránem je sen každého kuchaře. Pojďme si blíže popsat jednotlivé recepty se šafránem.  

 

Návrh bez názvu-38

 

Domácí léčivé recepty

  • Šafránový čaj - na přípravu stačí horká voda a 3 čnělky šafránu sušeného. Poté se louhuje pouze pár minut. 

Mezi další oblíbené recepty se šafránem patří například losos se šafránem, šafránové brambory, šafránová polévka, či šafránová zmrzlina. Receptů je opravdu mnoho a dá se vždy skvěle využít. 

Zaujalo vás toto kouzelné koření? Nebojte se jej vyzkoušet a zařadit mezi své oblíbené koření. Ať jste kuchař, či se zajímáte o přírodní lékařství, šafrán a jeho účinky si zamilujete.

 

Adéla, Kratomit

Zpět do obchodu