Vanilka mletá
Detailní popis produktu
Vůně a chuť mleté vanilky
Nejdůležitější složkou vanilky je vanilin, který je zodpovědný za její charakteristickou příjemnou vůni a sladkou chuť. Díky tomu se vanilka stala jedním z nejoblíbenějších koření na světě. Průměrná hodnota vanilinu ve vanilkových luscích je velmi odlišná podle velikosti odrůdy a následném zpracování.
Obecně se tato hodnota pohybuje mezi těmito hodnotami:
- 1-2% je typická hodnota u vanilky Bourbon (Vanilla planifolia), což je ta běžnější odrůda vanilky a je pěstovaná na Madagaskaru.
- 0,7-1,5% je typická hodnota pro odrůdu vanilky Tahitensis (Vanilla tahitensis). Pro tento typ je běžné, že má nižší obsah vanilinu, ale bohatší aroma, které není tak sladké, ale lépe voní. Používá se hlavně v aromaterapiích.
Historie a původ
Vanilka pravá (Vanilla planifolia) je lianovitá orchidej, která se pěstuje pro své plody – vanilkové lusky. Původem je z Mexika, kde ji původní obyvatelé nazývali tlilxochitl (černý lusk). Do Evropy byla vanilka dovezena v 16. století a rychle se stala vyhledávanou surovinou. Dnes se pěstuje hlavně na Madagaskaru, v Indonésii, na Taiti, ale také na Srí Lance, Bahamách a v Ugandě.
Jak používat vanilku v pokrmech?
Mletá vanilka je ideální pro:
- Sladká jídla (koláče, dezerty, pudinky)
- Zmrzliny a nápoje
- Pečení (dorty, sušenky, buchty)
- Přidání vůně a chuti do různých pochutin
Na našem webu Kratomit vám nabízíme jen tu nejkvalitnější mletou vanilku, která dodá vašim pokrmům jedinečnou vůni a sladkost.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.