Co vše již víme dle výzkumů kratomu?

Jaké tajemství skrývá rostlina zvaná kratom a co vše již o ní věděli vědci? Zůstává kratom obestřen tajemstvím nebo se nám podařilo odhalit většinu jeho záhad? Zveme vás k přečtení článku, ve kterém se pokusíme odhalit vše, co již věda o této fascinující rostlině ví.

Snímek obrazovky 2024-04-05 042153

Jelikož o této rostlině stále nevíme úplně všechno, nevíme, co od ní máme očekávat a co nás může ještě překvapit. Výzkumy ohledně kratomu stále probíhají a my se budeme snažit vám vždy vše zjistit a co nejpodrobněji sdělit. 

Kdo poprvé objevil využití kratomu?

Mitragynin byl poprvé izolován z listů kratomu v roce 1921 Ellen Field, lékařskou chemičkou z University of Edinburgh a jeho struktura byla poprvé charakterizována rentgenovou krystalografií v roce 1964 skupinou vedenou G.A. Jeffrey z University of Pittsburgh.

Mezitím na druhé straně Atlantiku zkoumali Joseph Shellard a Arnold Beckett z Chelsea College v Londýně chemické struktury známých a nových alkaloidů u Mitragyna speciosa a dalších druhů Mitragyna od roku 1961 s Ph.D. studenti David Phillipson a Albert Tackie.

Co nám prozradil výzkum u uživatelů? 

Pojďme se podívat na zajímavou studii, která byla provedena před pár lety. Johns Hopkins Medicine v článku zmiňuje cenné informace o uživatelích kratomu (ve Spojených státech), které si ukážeme graficky.

Výzkumníci tvrdí, že zjištění podtrhují potřebu výzkumu a regulace, ale ne přímý zákaz prodeje

Minimálně tedy v ČR je kratom stále legální (doporučujeme vždy si zjistit aktuální informace).Jak dopadl celý výzkum?

Výzkum uživatelů

Zdroj: Johns Hopkins Medicine

  • American Kratom Association (AKA), skupina prosazující spotřebitele, odhaduje, že 10-16 milionů lidí v USA pravidelně kupuje kratom
  • Kratom je tropická rostlina příbuzná kávovníkům a pěstuje se hlavně v jihovýchodní Asii.
  • Obsahuje chemickou látku zvanou mitragynin, alkaloid, který působí na mozkové opiátové receptory a mění náladu.  

Výsledky těchto studií jsou velice zajímavé a překvapivé. Pokud stále nemáte jasno v tom, co je to kratom, neváhejte se dozvědět více. 

Klíčové poznatky

Kratom, tropická rostlina, je dnes předmětem intenzivního vědeckého zkoumání. Díky výzkumům v posledních desetiletích jsme rozšířili naše znalosti o této rostlině, jejích účincích a potenciálním využití. 

Vědci jako Ellen Field a G.A. Jeffrey položili základy pochopení chemické struktury kratomu, zatímco nedávné studie podporované institucemi jako Johns Hopkins Medicine přinesly cenné informace o jeho uživatelích. 

Přestože výzkum kratomu stále pokračuje a objevují se nové poznatky, již nyní je jasné, že kratom má jedinečné účinky na mozkové opiátové receptory a nabízí potenciální využití v lékařství. Nicméně důraz na regulaci a další výzkum zůstává kriticky důležitý, aby se zajistilo bezpečné a informované využívání kratomu v budoucnosti.



Adéla a Dominik, Kratomit

Zpět do obchodu