Jak správně skladovat kratom, aby měl co nejdelší trvanlivost?

(Aktualizováno: prosinec 2023)

Kratom, oblíbená organická sloučenina, nabízí řadu pozoruhodných vlastností, ale znáte správné způsoby, jak jej skladovat a prodloužit jeho trvanlivost? Od světla až po teplotu existuje několik klíčových faktorů, které ovlivňují životnost kratomu. Přečtěte si následující tipy a doporučení, jak zachovat maximální účinnost a magické schopnosti této unikátní rostliny.

 skladovani kratomu

Trvanlivost kratomu

Kratom je organická sloučenina, takže trvanlivost kratomu je cca 3 měsíce. Doba trvanlivosti se dá samozřejmě prodloužit správným skladováním. 

Je důležité si uvědomit, že kratom nebude toxický ani smrtelný, pokud se použije po jednom měsíci. Ale po této době začne kratom stárnout a ztratí hodně ze svých vlastností a magických schopností. Proto se doporučuje skladovat kratom do jednoho měsíce od nákupu, nebo hodně dbát na vhodné skladování.

Co ovlivňuje životnost kratomu?

1. Světlo

Sluneční ultrafialové světlo může neuvěřitelně poškodit lidskou pokožku a totéž platí pro kratom. Opakované vystavení ultrafialovému záření může rozbít alkaloidy, které jsou obsažené v kratomu. Světlo tedy významně degraduje jeho účinnost.

2. Teplota

Kratom si nejlépe zachovává své vlastnosti, pokud je skladován na chladném místě a nejvíce mu škodí extrémní výkyvy teplot.

3. Kyslík

Mnoho organických sloučenin reaguje s kyslíkem a kratom se od nich neliší. Když je kratom vystaven kyslíku, oxiduje a ztrácí své účinky. Kratomu se doporučuje ukládat do uzavíratelných nádob a zamezit přístupu vzduchu.

4. Jiné pachy

Kratom, stejně jako ostatní bylinky, je náchylný k zachycování silných pachů z okolí, což může ovlivnit nejen jeho aroma, ale i celkový požitek.

5. Kvalita

Kvalita kratomu hraje důležitou roli v jeho trvanlivosti. Vysoce kvalitní kratom by měl pomaleji ztrácet své vlastnosti než kratom nižší kvality. Zajištění optimálních podmínek skladování je ale i u kvalitního kratomu klíčové pro uchování jeho vysoké kvality kratomu po delší časové období.

Krátkodobé skladování (1-3 měsíce)

Nádoby s vzduchotěsnými uzávěry, které lze snadno otevřít a znovu uzavřít. Také sáčky Ziploc (tyhle v Kratomitu používáme), které umožňují vytlačit přebytečný vzduch, jsou skvělou možností pro krátkodobé skladování kratomu.

Kam uložit kratom krátkodobě?

Nejlepší místo pro uložení kratomu v krátkodobém horizontu je někde ve tmě, kde se udržují téměř konstantní teploty. Kuchyňská spíž nebo lednice jsou skvělými místy pro uložení kratomu.

Dlouhodobé skladování (3-12 měsíců)

Ukládat kratom na dlouhou dobu znamená posunout se na vyšší úroveň. Takže místo použití sáčku na Ziploc se dá použít vakuové uzavírací zařízení, které balení kratomu perfektně utěsnění, což zajistí jeho maximální trvanlivost.

Kratom se dá také zamrazit, čímž se udrží v tmavém a velmi teplotně stabilním prostředí. Před otevřením sáčku zmrazeného kratomu je vhodné nechat jej ohřát na pokojovou teplotu a až poté jej otevřít!

Obecně se nedoporučuje uchovávat kratom déle než 12 měsíců, protože i dobře uložený kratom se může začít kvalitativně zhoršovat. Jevy, jako je plíseň, vybledlé barvy a ztráta vůně, naznačují, že kratom již není čerstvý a vykazuje známky zhoršení, a tím se snižují jeho magické a úžasné schopnosti.

Kam uložit kratom dlouhodobě?

Ideální varianta uskladnění kratomu na delší dobu je vložení vakuově zapečetěných sáčků s kratomem do mrazáku.

Shrnutí – tipy na maximální trvanlivost kratomu

  • Temné prostředí: Ukládejte kratom do temného prostředí, aby byl chráněn před škodlivými účinky světla, které může degradovat jeho účinnost.

  • Chladné místo: Vyhněte se extrémním teplotám a uchovávejte kratom na chladném místě, aby se minimalizovaly výkyvy teplot, které mohou ovlivnit jeho vlastnosti.

  • Vzduchotěsné obaly: Používejte vzduchotěsné nádoby nebo sáčky s možností odstranění vzduchu, abyste minimalizovali kontakt s kyslíkem, což může způsobit oxidaci a ztrátu účinnosti kratomu.

  • Krátkodobé skladování: Pro krátkodobé skladování (1-3 měsíce) využijte vzduchotěsné nádoby nebo Ziploc sáčky a umístěte je do temné a stabilní teploty, například do kuchyňské spíže nebo lednice.

  • Dlouhodobé skladování: Pro delší skladování (3-12 měsíců) používejte vakuově uzavíratelná zařízení nebo zvažte možnost zmrazení kratomu, aby se udržela jeho stabilita. Pro optimální dlouhodobé skladování zvažte umístění vakuově uzavřených sáčků s kratomem do mrazáku, aby byla zachována maximální trvanlivost a účinnost. 

  • Ochrana před pachy: Udržujte kratom v prostoru bez silných pachů, které mohou ovlivnit jeho chuť a vůni.

  • Pravidelná kontrola: Pravidelně kontrolujte stav kratomu, zejména při dlouhodobém skladování, a vyhýbejte se jeho používání, pokud vykazuje známky zhoršení, jako jsou plíseň, vybledlá barva nebo ztráta vůně. 

Zpět do obchodu