Cesta na Borneo: expedice za kratomem

Zajímá vás, jak a kde roste strom kratomu a co všechno se musí provést, aby z kratomu vznikl kratomový prášek? Toto všechno se rozhodl absolvovat majitel Kratomitu.cz Adam, který před pár týdny odletěl do Indonésie nejen poznávat krásy Bornea, ale dozvědět se a vyzkoušet si, jak náročný proces zpracování kratomu opravdu je. Tyto neskutečné zážitky z divočiny a s místními obyvateli jsem od Adama zjistila a sepsala v rámci tohoto článku. Zajímá vás, jak to všechno probíhalo? Pokračujte ve čtení!

Snímek obrazovky 2022-08-24 v 18.23.13_1

Jaká byla cesta na Borneo? 

Jelikož ostrov Borneo se nachází na jednom ze 17. tisíců ostrovů Indonésie a patří nejen Indonésii, ale i Malajsii a Bruneji, cesta tam byla opravdu únavná a dlouhá. Borneo se nachází v jihovýchodní Asii a jedná se o třetí největší ostrov na světě. Adamovi cesta z České republiky až na Borneo trvala kolem 50 hodin. Po příletu na Borneo se Adam se svým společníkem setkal s místním náčelníkem, u kterého oba přespali a následující den se vydali do středu Bornea, kde to všechno začalo. 

Co obnášela celá expedice?

Celá expedice trvala týden a prošlo se kolem 30 až 40 sběrných míst na celém ostrově. Co bylo cílem celé expedice? Samozřejmě poznat různé druhy kratomu a zajistit vypěstování a následnou expedici do skladu Kratomitu, aby všichni zákazníci byli co nejvíce spokojeni a měli ten nejkvalitnější kratom

Co nového víme o kratomu?

Jelikož Adam kratom studuje přes 5 let, něco o kratomu již ví. Na Borneu se ale dozvěděl plno nových zajímavých informací, o které se nyní s vámi podělíme! 

Zajímavosti z Bornea:

  • Nejlepší kratom - Adam společně s místními obyvateli objevil nejlepší kratom (domnívají se, že nejlepší). Bohužel nemůžeme v článku prozradit, o jaké místo se  jedná, ale jistě si tento kratom budete moct brzy koupit na Kratomitu! Sběratelé kratomu si ho jistě zamilují. 

 

  • Výška kratomu - Jak jistě víte, kratom je strom a dorůstá neskutečné výšky až 30 metrů! Místní obyvatelé jsou zvyklí na takto vysoké stromy lézt holýma nohama a Adam byl u toho a nebál se na jeden takový strom vylézt. Jak se mu to povedlo? Ze stromu nespadl a docela mu to lezení i šlo. 

 

  • Stáří kratomu - Kratom má několik druhů a každý list kratomu je opravdu unikátní. Pokud je list kratomu tlustší než normálně, jedná se o velice starý kratom

Co šokujícího Adam na Borneu zažil?

Kromě toho, že Adam a jeho společník celou dobu bydleli v malé vesnici oddělené od světa, byl pro něj zcela nový i jejich způsob života a způsob bydlení. Přeci jenom, Borneo není Evropa. To vše ale neznamená, že by nešli s dobou. Obyvatelé Bornea mají Wi-Fi připojení a dokonce i smartphones. V některých ohledech ale Adama Borneo šokovalo. Na ostrově se zatím nenachází ani jediná pořádná nemocnice, všichni se tedy vždy musí dopravit do jiného města v Indonésii. Vesnice má dvě školy, které vznikly hlavně díky exportu kratomu do jiných zemí světa, jako je například i Česká republika a Kratomit! Většina obyvatel se tedy živí hlavně pěstováním kratomu a poté rybolovem a pěstováním rýže. Nejvíce neobvyklá a nezvyklá zkušenost pro Adama byla, jakým způsobem využívají toaletu a koupelnu. Voda na Borneu se používá z řeky, není tedy úplně čistá a toaleta ani trochu nevypadá jako u nás. Pro člověka z Evropy či z jiné vyspělé země to může být docela culture shock

Češi x obyvatelé Bornea

Pro místní je turista víceméně jako celebrita. Moc často zde turisté nejezdí, většina lidí viděla Evropana poprvé v životě! Naposledy danou vesnici navštívil jeden Kanaďan před více jak 6 lety. Jaký hlavní rozdíl Adam spozoroval mezi místními obyvateli Bornea a lidmi z Česka? Lidé na Borneu a nejen tam, ale i v celé Indonésii jsou velice usměvaví a pozitivně naladění, ať se děje cokoliv. Jen zřídka narazíte na někoho, kdo by se mračil či byl nepříjemný. Toto všechno je díky stylu života, který žijí. Nežijí ve stresu a nikam nespěchají, doslova si užívají okamžiky života a žijí v přítomnosti. Dalším rozdílem je vzdělanost. Jelikož jsou odděleni od vyspělých zemí, vzdělanost je zde menší než kdekoliv na světě. Téměř nikdo neumí angličtinu či jiný cizí jazyk. Adam většinou komunikoval jak přes překladač, tak různými gesty a vždy se s místními domluvil. 

Co dala Adamovi cesta na Borneo? 

Od vyzkoušení si být farmářem a pěstování kratomu až po místní kuchyni a objevení nových druhů kratomu, si Adam odnesl hlavně nezapomenutelné zážitky, které opravdu nezažije každý. Co tato expedice znamená pro vás, jakožto zákazníky Kratomitu a sběratele kratomu? Samozřejmě ten nejlepší kratom přímo z Bornea! Jelikož Adam na Borneu zajistil expedici toho nejlepšího kratomu k nám do Česka a měl tu čest se konečně setkat osobně se svým obchodním partnerem, máte se opravdu na co těšit!   

 

Zaujala vás cesta na Borneo? Nezapomeňte si koupit ten nejkvalitnější kratom, který pochází právě z Bornea. Adam se na Borneo za kratomem jistě někdy vrátí, a co vy? Troufáte si také na Borneo? 

 

Adéla, Kratomit

Zpět do obchodu