Vysvětlení rozdělení kratomů na základě jejich barvy

(Aktualizováno: březen 2024)

Zajímá vás, jaké jsou rozdíly mezi různými druhy kratomů a proč se liší barvami? V tomto článku se podrobně podíváme na to, jak se kratom klasifikuje na základě barvy žil listů a jak to ovlivňuje jeho použití a účinky. Přečtěte si, abyste pochopili, jak barva ovlivňuje charakteristiky kratomu a jak si vybrat ten správný pro vaše potřeby.

kratom buy europe (1) 

První věc, kterou je třeba o kratomu pochopit, je, že veškerý kratom pochází ze stejné rostliny Mitragyna speciosa - člena rodiny kávovníků. 

Často uslyšíte kratomové typy podle barev: bílá, zelená, žlutá a červená. Tyto barvy označují barvy listů při sklizni. Kmen rostliny však často odkazuje na geografickou polohu, kde byla rostlina pěstována v kombinaci s barvou žil.

Žíly listů a jejich barva

Existují čtyři běžné barvy kratomu. Jak rostlina kratom stárne a dospívá, žíly listu kratomu mění barvu. Farmakologie rostliny, sloučeniny, alkaloidy a vlastnosti se údajně mění v koncentraci v listech, jak rostlina stárne. 

Podobně jako u čajových lístků může barva žíly také indikovat stáří listu, kdy byl sklizen. Stručně řečeno, různé barvy nebo žilky kratomu mají různá použití. 

Bílá

Bílý kratom se sklízí z listů v jejich nejmladším místě ve vývojovém cyklu. Technicky je to velmi světlý odstín zelené, a proto je také nazýván takhle. White kratom obsahuje vysokou koncentraci mitragyninu.

Zelená

Zelený kratom se sklízí z listů, které teprve dosáhly plné zralosti. Když list začíná zrát, vytváří klasickou zelenou barvu, která napodobuje dužinu samotného listu kratomu. Během této doby list odebírá nejvíce energie, kterou může získat ze slunečního světla. Green kratom je nejpopulárnější ze všech kratomů.

Červené

Červený kratom se sklízí, když listy dosáhly plné zralosti. Jak rostlina dozrává, žíla kratšího listu začne tmavnout na jantarovou barvu. Tento načervenalý odstín poskytuje farmářům kratomu znamení, že list je připraven ke sklizni. V této fázi růstu se v listu stále více vyskytují pigmenty zvané antokyany.

Žlutá

Žlutý kratom je novějším vývojem ve světě kratomu. Existuje několik teorií o tom, jak se vyrábí yellow kratom. Jedna teorie uvádí, že kratomové listy se sklízejí pozdě během života Mitragyna speciosa, což dává žíle žlutý odstín. Jiné teorie uvádějí, že yellow kratom je vytvořen zpracováním rostliny po sklizni, nikoli během skutečného růstového procesu rostliny. Tyto teorie zahrnují metody sušení, kvašení a míchání bílých, zelených a červených kratomových listů dohromady za vzniku žlutého kratomu. Vzhledem k relativní novosti tohoto druhu kratomu a nejednoznačnosti ohledně skutečných produkčních a kultivačních metod za nimi může být obtížnější najít renomované prodejce, kteří jsou schopni získat yellow kratom.

Která barva kratomu je nejsilnější?

Nejde jasně říct, která barva kratomu je nejsilnější. Účinky se mohou lišit v závislosti na mnoha faktorech, včetně konkrétního kmenu a způsobu jeho použití. Za nejsilnější kratom je na základě nezávislého průzkumu považován bílý kratom, který je často vyhledáván pro své stimulační účinky. Je důležité poznamenat, že toto tvrzení nelze plně generalizovat, jelikož individuální zkušenosti se mohou výrazně lišit. Kromě toho, preference jednotlivých uživatelů a jejich specifické potřeby hrají klíčovou roli v tom, jaký kratom bude pro danou osobu považován za "nejúčinnější".

Více na toto téma se dočtete v dalším článku na blogu.

Nejlepší kmeny a odrůdy

Kratomské kmeny a odrůdy jsou podtypy kratomových produktů. Kmen obecně zaznamenává geografickou polohu, ze které kratom pochází, spolu s barvou žil, což naznačuje specifickou růstovou charakteristiku rostliny kratomu. Odrůdy mohou také indikovat směs kratomů nebo způsob zpracování kratomu. Odrůdy kratomu se často prodávají pomocí označení, které popisuje jak barvu žíly, tak i geografickou polohu, aby se označily vlastnosti nebo rychlosti a účinky kmene.

Borneo

Borneo kratom se pěstuje na ostrově Borneo v jihovýchodním asijském malajském souostroví. Borneo kratom lze zakoupit jako:

  • Green Borneo (zelený)
  • White Borneo (bílý)
  • Red Borneo (červený)
  • Yellow Borneo (žlutý
  • Gold Borneo (zlatý)

Maeng Da

Maeng Da kratom je běžně známá jako nejsilnější odrůda s maximální efektivností Ačkoli termín pochází z thajského slangu pro „kuplířský stupeň“, Maeng Da kratom lze pěstovat v jakékoli oblasti, stejně jako sklízet z jakékoli barvy žíly. To, co odlišuje Maeng Da od ostatních geografických kmenů, je technika křížení, která byla použita k jeho pěstování. Maeng Da kratom se pěstuje roubováním stromku na vzrostlý strom.

  • Green Maeng Da (Zelený)
  • White Maeng Da (Bílý)
  • Red Maeng Da (Červený)

Více o různých druzích kratomu se dočtete v jiném článku na blogu.

Shrnutí

V tomto článku jsme prozkoumali, jak se kratomy rozdělují na základě barvy žil a jak to souvisí s jejich účinky a použitím. Je zřejmé, že neexistuje jednoznačná odpověď na otázku, která barva kratomu je nejsilnější, jelikož to závisí na individuálních potřebách a preferencích uživatele. Bílý kratom je často považován za nejstimulující, zatímco zelený nabízí vyváženou kombinaci energie a uklidnění. Červený kratom je známý pro své uklidňující účinky a žlutý přináší unikátní kombinaci vlastností, i když jeho produkční metody mohou být méně jasné. Důležité je, že při výběru kratomu by měli uživatelé zvážit nejen barvu, ale i původ a zpracování, aby našli produkt, který nejlépe vyhovuje jejich potřebám. Nakonec, pochopení různých typů kratomu, jejich barvy a účinků vám umožní lépe se orientovat v této složité oblasti a najít ten správný kratom pro vaše specifické potřeby.

Zpět do obchodu