Kratomový absťák: Tajemství, která vám nikdo neřekne

Přemýšleli jste někdy, jaké to je přestat užívat kratom? Tento článek odhalí nepříjemné pravdy a skryté výzvy spojené s vysazením této látky. Pokud užíváte kratom nebo zvažujete jeho vyzkoušení, přečtěte si dále a zjistěte, co můžete očekávat.

kratom rozvoz (3)

Abstinenční příznaky po vysazení kratomu

U nás stále oblíbenější kratom se používá pro podporu při relaxaci a zvládání každodenních nároků. Lidé ho berou na zmírnění bolesti, úzkosti a deprese, nebo místo opiátů. Pokud se ale užívá nesprávně nebo příliš dlouho, může způsobit problémy.

Fyzické příznaky

Při dlouhodobém a nadměrném užívání mohou nastat nepříjemné fyzické příznaky. Patří mezi ně:

  • Svalové a kloubové bolesti
  • Nevolnost a zvracení
  • Bolesti hlavy
  • Nespavost
  • Pocení a zimnice

Mírnější příznaky jsou však mnohem častější. Při běžném užívání (např. 10 g denně – záleží individuálně) se mohou objevit mírnější příznaky jako:

  • Únava
  • Nespavost

Psychické příznaky

Při nesprávném užívání mohou nastat i psychické příznaky:

  • Úzkost a deprese: Psychické problémy se mohou vrátit.
  • Podrážděnost: Větší podrážděnost a menší trpělivost.
  • Neschopnost soustředění: Problémy s koncentrací.
  • Touha po kratomu: Silná potřeba znovu užívat kratom.

Jak se vyhnout problémům

Existuje několik tipů, jak se vyhnout problémům s kratomem. 

Prvním krokem je postupné snižování dávky, které je mnohem efektivnější a bezpečnější než náhlé ukončení užívání. Důležitou roli hraje také hydratace, proto je nutné pít hodně tekutin. Zdravá a vyvážená strava přispívá k celkovému zlepšení zdravotního stavu. V případě, že se potýkáte se silnou závislostí, je nejlepší vyhledat odbornou pomoc. Profeseionál vám může poskytnout potřebnou podporu a vést vás na cestě k zotavení.

kratom jatra (1)

Doba trvání abstinenčních příznaků

Délka trvání abstinenčních příznaků kratomu se může lišit v závislosti na individuálních faktorech, jako jsou: 

  • Délka a závažnost užívání kratomu: Čím déle a ve větších dávkách kratom užíváte, tím závažnější a delší budou pravděpodobně abstinenční příznaky.
  • Způsob užívání kratomu: Náhlé vysazení kratomu po dlouhodobém užívání povede pravděpodobně k závažnějším abstinenčním příznakům než postupné snižování dávky.
  • Celkový zdravotní stav: Lidé s jinými zdravotními problémy mohou při vysazení kratomu zažívat závažnější abstinenční příznaky.
  • Individuální citlivost: Někteří lidé jsou k abstinenčním příznakům prostě citlivější než jiní.

Jak dlouho trvá absťák po kratomu?

Obecně můžeme rozdělit abstinenci od vysazení kratomu do tří fází:

  • Akutní fáze: Tato fáze trvá obvykle 2-4 dny a zahrnuje nejzávažnější příznaky, jako jsou úzkost, nespavost, pocení, třes, zimnice, bolesti svalů a kloubů, nevolnost, průjem a zívání.
  • Subakutní fáze: Tato fáze trvá obvykle 1-2 týdny a zahrnuje mírnější příznaky akutní fáze.
  • Postakutní fáze: Tato fáze může trvat týdny až měsíce a zahrnuje mírné příznaky, jako jsou únava, podrážděnost a deprese.

Je důležité poznamenat, že toto je jen obecný návod a individuální zkušenosti s kratomem se mohou lišit. Pokud se obáváte abstinenčních příznaků kratomu, je důležité promluvit si s lékařem nebo odborníkem na závislosti.

Jak moc návykový je kratom?

Kratom je populární pro zmírňování bolesti, zlepšování nálady a pomoc při odvykání od opiátů. Jak je to s jeho návykovostí? Závislost na kratomu je pro většinu lidí trochu větší než třeba u kávy, ale menší než u drog, se kterými je často spojován (např. v televizních zprávách).

Potenciál závislosti

Kratom může být návykový, pokud je užíván nesprávně nebo v příliš vysokých dávkách. Při dlouhodobém a pravidelném užívání může vzniknout závislost. Každá látka, která ovlivňuje náladu a fyzický stav, může způsobit závislost.

Bezpečné užívání

Jak minimalizovat riziko absťáku? Správné a uvážené užívání snižuje riziko. Zde jsou tipy, jak kratom užívat bezpečně:

  • Dávkování: Začněte s nízkými dávkami a sledujte, jak vaše tělo reaguje. Nezvyšujte dávky zbytečně.
  • Pravidelnost užívání: Nepoužívejte kratom každý den. Dejte si mezi dávkami přestávky.
  • Střídání odrůd: Střídání různých odrůd a barev kratomu (jedná se o barvy žilek listů) může snížit riziko tolerance a závislosti.

Kratom může být užitečný pro zvládání bolesti a zlepšení nálady, pokud je užíván zodpovědně. Správné dávkování a uvážlivé užívání minimalizují riziko závislosti. Klíčem k bezpečnému užívání kratomu je vzdělání a opatrnost. 

Dodržujte doporučení a naslouchejte svému tělu, abyste mohli využít výhody kratomu bez závažných vedlejších účinků. Obecně závislost na kratomu je spíše lehká, ale samozřejmě hodně záleží na způsobu užívání a na opatrnosti, s jakou k němu přistupujete.

kratom abstak

Unikátní látka mimo klasifikaci potravin či doplňků

Listy kratomu obsahují alkaloidy, jako je mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Tyto látky ovlivňují lidský mozek a tělo podobně jako opiáty.

Potraviny jsou produkty, které konzumujeme pro jejich výživové hodnoty, jako jsou vitamíny, minerály a kalorie. Kratom však neobsahuje žádné významné množství těchto látek. Jeho hlavní účinky jsou farmakologické, což znamená, že působí na chemii mozku a těla. Proto se kratom nepovažuje za potravinu, ale za látku s farmakologickými účinky.

Doplňky stravy doplňují naši stravu o specifické živiny, jako jsou vitamíny, minerály, aminokyseliny nebo byliny. I když se kratom prodává ve formě kapslí, prášku nebo čaje, nesplňuje kritéria běžného doplňku stravy. Jeho hlavní účinky nejsou výživové, ale farmakologické.

V době vydání tohoto článku je kratom klasifikován jako sběratelský předmět. Není považován za potravinu ani doplněk stravy. Legalita kratomu se liší v závislosti na zemi, přičemž v České republice kratom je legální.

Shrnutí

Kratom, přestože je užitečný pro zvládání bolesti a zlepšení nálady, může při nesprávném užívání způsobit závažné abstinenční příznaky. Je důležité si uvědomit, že správné dávkování a uvážené užívání mohou minimalizovat riziko závislosti a absťáku. 

Pokud se rozhodnete přestat užívat kratom, postupné snižování dávky a odborná pomoc mohou být klíčovými faktory pro úspěšné zvládnutí abstinenčních příznaků. Zodpovědný přístup a informovanost jsou základem bezpečného užívání této látky.

Zpět do obchodu